VVV/Museumwinkel Purmerend voortvarend en ambitieus gestart

Sinds 1 augustus jl. is de VVV annex Museumwinkel geopend in de Peperstraat 35 in Purmerend. Daarmee is de wens gerealiseerd bezoekers van de stad meer te bieden dan de VVV informatiezuil, die bij het Purmerends Museum was ondergebracht. Toen het pand Peperstraat 35 vrij kwam, direct gelegen naast het Purmerends Museum op de Kaasmarkt, kon Het Purmerends Museum niet alleen de VVV uitbreiden, maar ook een leuke Museumwinkel openen. Voorzitter Rina van Rooij van het Purmerends Museum vertelt: “De gemeente wil onze stad beter op de kaart zetten. Daar past ook een VVV met museumwinkel bij. We zoeken ook de samenwerking met ondernemers.”
De gemeenteraad heeft de eenmalige startsubsidie van € 42.000,- goedgekeurd en het pand aan de Peperstraat 35 is voor vijf jaar gehuurd. Rina van Rooij verwacht dat ook de structurele subsidie van € 64.000,- per jaar, inclusief een manager voor de totale organisatie (Purmerends Museum en VVV/Museumwinkel, met op termijn zo’n 65 vrijwilligers) zal worden goedgekeurd. Het is de bedoeling dat begin volgend jaar een doorgang gerealiseerd wordt van de VVV/Museumwinkel naar het naastgelegen Purmerends Museum. De voorzitter hoopt dat de professionele kracht begin volgend jaar kan beginnen.

Klaar voor toeristenseizoen
Estha Meijer vervult als vrijwilligster de coördinatiefunctie van de VVV/Museumwinkel. Ze was al ruim twee jaar vrijwilligster van het Purmerends Museum en was enthousiast over het plan voor de VVV/Museumwinkel. Estha vertelt: “Toen de gesprekken met de gemeente plaatsvonden over dit pand, ging het opeens heel snel. Het was wel spannend, want we wilden graag nog tijdens het toeristenseizoen, op 1 augustus, openen. We hebben nu zo’n twintig vrijwilligers, maar we hebben er nog wel veel nodig, vooral ook in het weekend.” De VVV/Museumwinkel is ingericht met spulletjes van de kringloopwinkel en kasten etc. van IKEA. Het achterste gedeelte van de winkel is nog vrij om uit te breiden met artikelen. Het is de bedoeling dat de VVV/Museumwinkel voor 1 april volgend jaar helemaal klaar is voor het nieuwe toeristenseizoen, maar de vrijwilligers hebben het voor elkaar gekregen om de voorziening ook nu al van dinsdag t/m zaterdag van 10.00-16.00 uur open te houden. Het streven is om komend seizoen van 10.00-17.00 uur open te gaan, inclusief de zondag.

Meet the Locals
Els Kroese is eveneens vrijwilligster bij de VVV/Museumwinkel. De oud-wethouder van Purmerend en ex-gemeentesecretaris in Beemster heeft momenteel geen werk en wil zich graag voor dit doel inzetten. Samen met Estha vormt ze de vaste bezetting op dinsdagochtend. Maar er zijn nog veel vrijwilligers nodig om de winkel te bemensen. “We krijgen hier veel Europeanen, maar ook mensen uit bijvoorbeeld Nieuw Zeeland, Zuid Afrika en China. Je moet dus wel je talen spreken.” Els Kroese vult aan: “Door de ‘Hop on-hop off bus’ krijgt Purmerend veel meer toeristen. Ze vinden het leuk om een echte Nederlandse stad te bezoeken met als slogan: ‘Meet the Locals’. Een gewone stad met de echte lokale bevolking.” De medewerkers en het bestuur vinden een VVV wel degelijk helemaal van deze tijd, zeker in combinatie met de museumwinkel. De VVV functioneert onder de vlag van het Purmerends Museum. Rina van Rooij: “Ons hoofddoel is natuurlijk het museum. Daar gaan we ook steeds meer activiteiten ontplooien, zoals concerten en lezingen. Veel doen we samen met boekhandel Het Leesteken.”

Arrangementen
Bestuur en medewerkers verwachten veel van het nieuwe toeristenseizoen. “Amsterdam en de Zaanse Schans lopen vol als toeristisch attractie. Purmerend wordt voor steeds meer toeristen aantrekkelijk, zeker nu de ‘Hop-on-hop off bus’ hier stopt. We willen voor de komende zomer nog leuke arrangementen samenstellen en een goed programma in elkaar zetten. We doen ook mee met de komende wijnroute en met het grote evenement Winters Purmerend,” vertelt Rina. “De Rabobank Waterland en Omstreken heeft ons voor twee jaar geadopteerd en ze begeleiden ons bij het maken van een businessplan voor de totale organisatie. De Rabobank is heel goed voor ons. Ook krijgen we support door NOC/NSF.” Het bestuur zoekt ook de samenwerking met Citymarketing Purmerend en met ondernemers. Estha: “We zouden veel voor elkaar kunnen betekenen.“ De samenwerking met Bureau Toerisme Laag Holland (BTLH) en met andere VVV’s is eveneens in gang gezet. Rina van Rooij vertelt: “Voor het Purmerends Museum is een paar jaar geleden met het bedrijf Kloosterboer Decorbouw een plan gemaakt voor het aantrekkelijker maken van het museum. De kosten van € 700.000,- waren helaas niet haalbaar. De parterre heeft echter wel voor een bedrag van € 200.000,- een metamorfose ondergaan. Voor de eerste en tweede etage is nog veel geld nodig.”

Lokale producten
Bij de nieuwe VVV/Museumwinkel kan de bezoeker al aardig wat toeristische informatie krijgen. Verder zijn er diverse artikelen te koop. Denk aan kaarten, boeken, lokaal bier en andere producten. Tingieterij Holland, boekhandel Het Leesteken, Bakker Harry de Groot, Berging Brouwerij, etc. werken al mee, maar uitbreiding van lokale producten is welkom.

De VVV/Museumwinkel roept mensen op zich te melden als vrijwilliger en vraagt ondernemers om de samenwerking aan te gaan.

Meer weten? www.purmerendsmuseum.nl E-mail: info@purmerendsmuseum.nl